Ernstige redenen

Niemand gaat scheiden omdat hij of zij dat leuk vindt, maar toch kan de ernst van de reden voor de scheiding verschillen. In twintig procent van alle scheidingen speelt fysiek geweld een rol. Ook verslavingen en schulden kunnen voor grote problemen zorgen.

Wanneer je partner geweld gebruikt tegen de kinderen wil je niet dat er een gewone omgangsregeling komt. Je kunt dit bij de rechter aan vechten.
 

Ernstige redenen om weg te gaan

Er kunnen ernstige redenen zijn om een scheiding te overwegen. Redenen waarbij het huwelijk een onveilige plaats is geworden voor jou of je kinderen. Bijvoorbeeld

  • ­Als je wordt geslagen of als er ander fysiek geweld is
  • ­Als je wordt vernederd
  • ­Als je kinderen worden geslagen
  • ­Als je partner verslaafd is
  • ­Als er ernstige financiële zorgen zijn, veroorzaakt door je partner

In deze gevallen ligt de beslissing om te scheiden waarschijnlijk helemaal op jouw bord. Het is een moeilijke en eenzame weg die je bent gegaan. Over het algemeen blijken veel slachtoffers van geweld, verslaving of schulden zich te schamen, waardoor ze blijven zwijgen. Probeer door je schaamte en angst heen te breken. Het is goed om voor jezelf of je kinderen op te komen!
 

Fysiek geweld

In twintig procent van alle scheidingen blijkt er sprake te zijn van geweld. Het is belangrijk om je te realiseren dat fysiek geweld nooit in een relatie thuis hoort. Wanneer je partner wel fysiek geweld gebruikt, is dat een goede reden hulp te zoeken.

Hoewel je partner je misschien belooft dat het niet weer zal gebeuren, leert de praktijk dat je daar niet van op aan kunt. Meestal is intensieve therapie nodig om huiselijk geweld te doorbreken. Het Steunpunt Huiselijk Geweld heeft een website met veel informatie en een hulplijn die je anoniem kunt bellen om je verhaal te doen en advies te krijgen.
 

Verslaving

Wanneer een van de partners verslaafd is, zet dit de relatie enorm onder druk. Een verslaving aan alcohol of drugs kan ook fysiek geweld met zich mee brengen. Een seksverslaving beïnvloedt niet alleen jullie seksuele relatie, maar jullie hele samenzijn. Gokverslavingen brengen vaak ook grote financiële problemen met zich mee. De laatste jaren spelen ook gameverslavingen een rol.

Wanneer je partner verslaafd is, is jullie huwelijk in gevaar. Confronteer je partner met zijn of haar gedrag en probeer in therapie te gaan. Met goede hulpverlening zijn veel verslavingen te overwinnen.
 

Grote schulden

Wanneer er grote financiële zorgen zijn, lopen de spanningen in een huwelijk op en ligt een scheiding op de loer. Zoek professionele hulp om jullie te helpen de schulden te bedwingen.

Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, worden jullie schulden in twee gelijke delen verdeeld bij een scheiding. Als je partner onredelijke schulden aangaat en hierin niet valt te corrigeren, is het daarom verstandig niet lang met een scheiding te wachten, zodat jouw schulden niet nog groter worden.

Als je religieuze bezwaren hebt tegen een scheiding, kun je een scheiding van tafel en bed overwegen. Financieel en in de praktijk worden jullie levens dan gescheiden, terwijl je voor de wet wel getrouwd blijft.
 

Omgangsregeling als er sprake is van geweld

Als binnen een huwelijk een kind wordt geboren, krijgen beide ouders vanzelf ouderlijk gezag. In principe blijft dit gezag ook na de scheiding voor beide ouders gelden. Hiervan kan alleen worden afgeweken als er een onaanvaardbaar risico voor het kind wordt geconstateerd.

Als je gelooft dat er redenen zijn om je partner het ouderlijk gezag te ontzeggen, moet je advocaat dit aangeven bij de rechter. De rechter zal een uitspraak doen over het ouderlijk gezag en de omgangsregeling. De rechter heeft hiervoor wel bewijzen nodig en zal zich bijvoorbeeld baseren op een rapport van jeugdzorg.

Ook als een ouder ongeschikt wordt geacht voor het ouderlijk gezag, heeft hij of zij vaak wel recht op een omgangsregeling. Als jeugdzorg ook twijfelt over de veiligheid daarvan, kan worden verzocht om begeleide omgang.

Tijdens en na de scheiding kan fysiek geweld opkomen of ontsporen. Er kan sprake zijn van stalking, bedreiging en laster. Ook kan je partner informatie achter houden of weigeren alimentatie te betalen.

Het verhaal van Karin

'Ik kan eigenlijk niet aangeven wanneer de twijfel is toegeslagen, maar het is zeker al een paar jaar geleden begonnen. Ik denk dat het tijdens een familieweekend was waar ik van dichtbij zag hoe mijn zus en haar man met elkaar omgingen, dat ik me realiseerde wat ik miste in mijn huwelijk. Zij gingen zo liefdevol en zo warm met elkaar om. Hij heeft echt aandacht voor haar en ze praten veel met elkaar. Dat is bij ons allemaal niet zo.

Lees verder
Het verhaal van...

Het verhaal van Sjoerd

'Het begon ermee dat ze heel verdacht ging doen met haar mobieltje. Vroeger liet ze die regelmatig slingeren maar ineens moest dat ding overal mee naar toe en op de gekste momenten kwamen er berichtjes binnen. In het begin vond ik dat nog niet zo verdacht. Ze heeft veel vriendinnen met wie ze op die manier contact heeft. En dat was ook altijd haar verklaring. Maar er waren ook anders signalen. Ze was erg afwezig met haar gedachten, ging veel meer aandacht aan haar uiterlijk besteden. Moest soms plotseling in het weekend een paar uur weg en vroeg mij dan om op de kinderen te passen. 

Lees verder
Het verhaal van...
logo_cruciaal logo_koinonia logo_salouz logo_stichtingschuilplaats logo_elan_barneveld
logo_cruciaal logo_salouz logo_elan_barneveld
logo_koinonia logo_stichtingschuilplaats
logo_bvd
logo_timon logo_vluchtheuvel logo-che logo-eleos
logo_vluchtheuvel logo-eleos
logo_timon logo-che