Algemeen

Oorzaken

In Nederland eindigt één van de drie huwelijken in een scheiding. Dat is bij christelijke huwelijken niet veel minder. Bij meer dan de helft van die scheidingen is de oorzaak een probleem in de communicatie tussen de partners. ‘Het lukte niet meer om elkaar te bereiken’, ‘We hadden alleen nog maar ruzie’, ‘We hebben elkaar niets meer te vertellen’.

Duurzaam ontwricht

De Nederlandse wet noemt slechts één reden voor scheiding. Dit is de ‘duurzame ontwrichting’ van het huwelijk. Er is sprake van duurzame ontwrichting wanneer de verhouding binnen het huwelijk zo moeilijk is geworden, dat het niet langer mogelijk is om bij elkaar te blijven. Dit geldt al als een van beide partners dat vindt, zelfs als de ander het daar niet mee eens is. Of een van beiden ‘schuld’ heeft is voor de wet dus niet van belang.

Natuurlijk spelen voor iedereen persoonlijke redenen om een scheiding te willen. Er zijn verschillende redenen om te scheiden.

  • Vreemdgaan
  • Ziekte/psychisch lijden
  • Verslaving van één van de partners
  • Grote schulden
  • Agressie
  • Vernedering

Seksuele problemen spelen bij een kwart van de stellen. In een behoorlijk groot aantal (zo’n 40 procent) is er sprake van overspel, al is dat niet altijd de primaire oorzaak van de scheiding. Het kan ook een gevolg zijn van de verwijdering tussen de partners.

Scheidingssignalen

Een huwelijk bestaat uit twee mensen. Hoe goed die mensen ook bij elkaar passen, er zullen altijd momenten zijn waarop de relatie onder druk komt te staan. Grote veranderingen, verschil in ontwikkeling, voortdurende zorgen. Vaak worden dit soort momenten door jou en je partner verschillend beleefd, waardoor de verbondenheid onder druk komt te staan.

Prof. G.P. Hoefnagels noemt zulke momenten ‘scheidingssignalen’: het is erop of eronder. Gaan jullie er mee aan de slag door de verschillen te bespreken, dan kan zo’n gebeurtenis je relatie verdiepen en je huwelijk verstevigen. Laten jullie de zaken echter onbesproken, dan kan dat leiden tot verwijdering van elkaar. Voorbeelden zijn:

  • Verschillen in carrière
  • De geboorte van een kind
  • Ziekte
  • Financiële zorgen
  • Verhuizing
  • Psychische klachten
  • Overlijden van dierbaar persoon
  • Ontslag
  • Pensioen

Nu jullie relatie niet goed meer loopt, is het zinnig na te gaan wanneer de problemen zijn begonnen.
 

Uit balans

In een huwelijk wordt je identiteit deels bepaald door je partner. Daar is niets verkeerds aan, het is juist een gezonde manier om je relatie te integreren in je bestaan en je te verbinden aan de ander. Tenminste, zolang er een balans is tussen je eigen identiteit en die van je partner.

Je relatie kan echter uit balans raken, waardoor de ene partner meer ruimte inneemt en de andere partner minder. Meestal wordt dit veroorzaakt door een grote gebeurtenis (een scheidingssignaal) en is zo’n verschuiving in eerste instantie misschien een goede reactie.

Als jij bijvoorbeeld ziek wordt, zal je partner meer taken en verantwoordelijkheden naar zich toetrekken. Voor de korte termijn is dat een goede oplossing, omdat jij er door wordt ontlast. Op de lange duur kan er echter een blijvende disbalans in jullie relatie ontstaan, waar spanning uit voort komt. Jij voelt je bijvoorbeeld buitengesloten, omdat je partner alles heel goed alleen lijkt te kunnen. Terwijl je partner zich overvraagd voelt, omdat hij/zij alle lasten alleen moet dragen. 

Neem contact op met:

Erik Jan Verbruggen
Stichting de Vluchtheuvel

t. 06 – 65 83 24 32

e. erik-jan@devluchtheuvel.nl

Het verhaal van Karin

'Ik kan eigenlijk niet aangeven wanneer de twijfel is toegeslagen, maar het is zeker al een paar jaar geleden begonnen. Ik denk dat het tijdens een familieweekend was waar ik van dichtbij zag hoe mijn zus en haar man met elkaar omgingen, dat ik me realiseerde wat ik miste in mijn huwelijk. Zij gingen zo liefdevol en zo warm met elkaar om. Hij heeft echt aandacht voor haar en ze praten veel met elkaar. Dat is bij ons allemaal niet zo.

Lees verder
Het verhaal van...

Het verhaal van Sjoerd

'Het begon ermee dat ze heel verdacht ging doen met haar mobieltje. Vroeger liet ze die regelmatig slingeren maar ineens moest dat ding overal mee naar toe en op de gekste momenten kwamen er berichtjes binnen. In het begin vond ik dat nog niet zo verdacht. Ze heeft veel vriendinnen met wie ze op die manier contact heeft. En dat was ook altijd haar verklaring. Maar er waren ook anders signalen. Ze was erg afwezig met haar gedachten, ging veel meer aandacht aan haar uiterlijk besteden. Moest soms plotseling in het weekend een paar uur weg en vroeg mij dan om op de kinderen te passen. 

Lees verder
Het verhaal van...
logo_cruciaal logo_koinonia logo_salouz logo_stichtingschuilplaats logo_elan_barneveld
logo_cruciaal logo_salouz logo_elan_barneveld
logo_koinonia logo_stichtingschuilplaats
logo_bvd
logo_timon logo_vluchtheuvel logo-che logo-eleos
logo_vluchtheuvel logo-eleos
logo_timon logo-che