Algemene informatie

Hoe vertel ik mijn omgeving dat ik ga scheiden?

Wanneer je aan je omgeving gaat vertellen dat je gaat scheiden, kun je zeer verschillende reacties krijgen. De een zal misschien blij voor je zijn en zeggen dat je het goed gedaan hebt, de ander kan van mening zijn dat je te snel opgeeft en dat je er nog niet alles aan gedaan hebt. Wees je daarvan bewust, voordat je mensen het nieuws gaat vertellen.

Wie moet ik vertellen dat ik ga scheiden?

Het vergt de nodige voorkennis en voorzichtigheid om aan je kinderen te vertellen dat je gaat scheiden. Maar je omgeving gaat verder dan je eigen gezin: ouders, overige familie, buren, vrienden, de school, de kerk (als je daar lid van bent) en de oppas. Uiteraard ben je vrij om zelf te kiezen aan wie en hoe je vertelt dat je gaat scheiden. Maar om te voorkomen dat je omgeving het nieuws van iemand anders hoort, of dat het verhaal van jullie scheiding een eigen leven gaat leiden, is het wijs het nieuws zelf te vertellen. Je omgeving kan dan inspelen op de nieuwe situatie. En als ze vragen of opmerkingen hebben, kunnen ze die gelijk op tafel leggen.

Hoe vertel ik mijn omgeving dat ik ga scheiden?

Regel 1: hoe persoonlijker, hoe beter. Stuur dus als het even kan geen mailtje of sms, maar ga even langs of bel ze op. Vervolgens kunnen jij en je ex zelf het beste inschatten of jullie in staat zijn samen op pad te gaan. Het voordeel van het nieuws samen vertellen, is dat je omgeving weet dat er niet nóg een versie van het verhaal is: die van de partner die niet aanwezig is. Daarnaast kun je indien gewenst gelijk in gesprek gaan en eventuele vragen beantwoorden. Geef degene aan wie je het vertelt die ruimte. Het nadeel is dat jullie mogelijk met elkaar in een ruzie belanden terwijl je in gesprek bent met anderen. Daarom is het van het grootste belang dat jullie je verhaal vooraf goed voorbereiden en afspraken maken: wat vertellen we wel en niet, en wie vertelt wat?

Hoe vertel ik het mijn ouders?

Als je aan je ouders gaat vertellen dat je gaat scheiden, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het wijs om het samen te vertellen. Dat is voor ouders een teken dat het daadwerkelijk een voldongen feit is en dat jullie samen dit besluit hebben genomen. Zouden ze daar nog over twijfelen, dan is de kans aanwezig dat ze proberen jullie op andere gedachten te brengen. De ervaring leert dat dit vaak meer stuk maakt dan dat het iets goeds oplevert.

Voor ouders is een scheiding van hun kind niet gemakkelijk. Het nieuws kan hard aankomen. Geef ze de tijd om jullie besluit even te laten bezinken. Soms willen ouders na dit pijnlijke nieuws een tijdje alleen met hun kind praten. Gun als schoonzoon of schoondochter je schoonouders even een moment met je ex-partner.

Ouders hebben vaak de neiging partij te kiezen voor hun eigen kind. Het kan ook zijn dat ze als grootouders hun zorgen uiten om jullie kinderen. Waar gaan hun kleinkinderen wonen, en verliezen ze hun kleinkinderen niet uit het oog? Ze verliezen mogelijk niet alleen een schoonzoon of –dochter, maar ook gelijk eventuele kleinkinderen. Vanuit die zorgen is een boze of verdrietige reactie goed te begrijpen. Houd daar dus rekening mee.

Het is belangrijk om aan je (schoon)ouders duidelijk te maken wat je in de nabije toekomst wel en niet van hen verwacht. Ook hun rol als opa en oma gaat er mogelijk anders uitzien. Bespreek dit open en eerlijk. Leg uit hoe jij en je ex-partner het ouderschap gaan invullen en bespreek vervolgens welke rol voor je (schoon)ouders is weggelegd. Geef bijvoorbeeld aan dat jullie het niet prettig vinden als zij als opa en oma in het bijzijn van de kinderen praten over een eventuele schuldige aan de echtscheiding.

Als je goed met je schoonouders overweg kon, dan is de scheiding voor beide partijen extra moeilijk. Wie weet kun je elkaar blijven zien, maar de verhoudingen kunnen veranderen. Het is niet verboden je schoonouders af en toe te laten weten dat je om hen geeft, maar ze blijven de ouders van je ex. Kijk er dus niet raar van op als je niet op ieder feestje wordt uitgenodigd.

Veelgestelde vragen

In de tekst bij Algemene informatie zijn de meest gestelde vragen behandeld.

Tips

Wees voorbereid op eventuele negatieve reacties

Vertel het nieuws zelf; dit voorkomt dat het verhaal een eigen leven gaat leiden

Samen het verhaal vertellen is de beste optie, tenzij je openlijke ruzie voorziet

Vertel je ouders wat je in de toekomst wel en niet van hen verwacht

Lees meer

 

  • Gids echtscheiding

    Hoe vertel je het familie en vriendenHulp nodig? Klik op een van de logo's onderaan deze pagina.

Een samenwerking van:

Christelijke Hogeschool Ede