Algemene informatie

Wanneer vertel ik mijn omgeving dat ik ga scheiden?

Wanneer je aan je omgeving gaat vertellen dat je gaat scheiden, kun je zeer verschillende reacties krijgen. De een zal misschien blij voor je zijn en zeggen dat er goed aan doet, terwijl de ander vindt dat je te snel opgeeft omdat je er nog niet alles aan gedaan hebt. Welke reden mensen ook aandragen om het wel of niet met jullie eens te zijn, het is vooral belangrijk dat jijzelf achter deze beslissing staat en dit naar anderen kunt verwoorden. Wat kan helpen, is het kort opschrijven van bepaalde punten die jou geholpen hebben tot deze beslissing te komen.

Het helder hebben van je probleem is één stap, maar de juiste tijd vinden om het te delen is meestal erg persoonlijk. Het is daarnaast afhankelijk van de band die je met de mensen om je heen hebt. Wellicht dat je ouders het op prijs stellen dat je het ze samen vertelt, of juist liever alleen. Voor vrienden die dichtbij je staan en jullie al jaren kennen, is de context van een etentje misschien een goed moment. Probeer bij het kiezen van het moment om het nieuws te vertellen altijd recht te doen aan de band die je hebt opgebouwd. Zo voorkom je dat degene aan wie je het vertelt zich onbelangrijk of niet serieus genomen voelt. Bovendien vergroot je zo de kans dat deze persoon ook na de scheiding bij je betrokken blijft.

Veelgestelde vragen

Is er een vast moment om te vertellen dat ik ga scheiden?

Probeer bij het kiezen van het moment om het nieuws te vertellen altijd recht te doen aan de band die je hebt opgebouwd. Zo voorkom je dat degene aan wie je het vertelt zich onbelangrijk of niet serieus genomen voelt. Bovendien vergroot je zo de kans dat deze persoon ook na de scheiding bij je betrokken blijft.

Tips

Opschrijven

Het is vooral belangrijk dat jijzelf achter deze beslissing staat om te scheiden en dit naar anderen kunt verwoorden. Wat kan helpen, is het kort opschrijven van bepaalde punten die jou geholpen hebben tot deze beslissing te komen.

Lees meer

 

  • Gids echtscheiding

    Hoe vertel je het familie en vriendenHulp nodig? Klik op een van de logo's onderaan deze pagina.

Een samenwerking van:

Christelijke Hogeschool Ede