Algemene informatie

We hadden veel gemeenschappelijke vrienden. Wat nu?

Toen jullie gingen trouwen, kregen jullie waarschijnlijk langzamerhand gemeenschappelijke vrienden. Als jullie je omgeving het nieuws van de echtscheiding vertellen, kom je vanzelf bij die groep gemeenschappelijke vrienden terecht. Als je vermoedt dat ze het nieuws niet zien aankomen, bereid ze dan langzaam voor, en zorg ervoor dat ze het van jullie zelf horen.

Als jullie het samen vertellen en niet met modder gaan gooien, dan helpt dat hopelijk te voorkomen dat er (zoals vaak gebeurt) twee kampen ontstaan: een groep die achter jou staat, en een groep die achter je ex staat. De echtscheiding kan een vechtscheiding worden, waarbij het verhaal rondom jullie scheiding bij je vrienden een eigen leven gaat leiden. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat jullie je vrienden – voor zover mogelijk – een eensluidende versie van het verhaal vertellen.

Als je nog enigszins op gespannen voet leeft met je ex, is het lastig om op dezelfde manier als voorheen door te gaan met het onderhouden van jullie gemeenschappelijke vrienden. Mogelijk zullen jullie vrienden een kant kiezen, en de vriendschap met de andere partij laten bekoelen. Het kan ook zijn dat sommige gemeenschappelijke vrienden gemeenschappelijke vrienden blijven. Houd er in dat laatste geval rekening mee dat je ongewild ergens je ex tegen het lijf kunt lopen. Het is dan prettig als jij en je ex enigszins met elkaar door een deur kunnen. Krijg je dit samen niet voor elkaar, dan is mediation een goede optie.

Afwijzing?

Als een vriendschap bekoelt, is je eerste reactie misschien een gevoel van afwijzing; alsof die vriend alleen met jou bevriend was vanwege jouw toenmalige echtgenoot. Juist in de periode tijdens en na een echtscheiding kun je je extra kwetsbaar en verloren voelen. Daardoor leg je misschien bepaalde signalen van vrienden verkeerd uit. Als iemand je niet meer zo vaak opzoekt als toen je getrouwd was, betekent dat niet per se dat hij of zij jou niet meer mag. Misschien is diegene verlegen met de situatie, of wil hij of zij jouw ex niet kwetsen door alleen bij jou langs te gaan. De gemakkelijkste optie is dan om het contact maar even helemaal te mijden.

Als je bemerkt dat 'vrienden van toen' ondanks jouw inspanningen het contact blijven mijden, is het misschien goed om dit op tafel te leggen. Als blijkt dat deze mensen het niet meer zien zitten om vrienden te blijven, is het beter om dit te accepteren en langzaamaan een nieuw netwerk van vrienden op te bouwen. Nieuwe vrienden kunnen je net zo goed helpen bij de verwerking van je scheiding, al was het maar doordat goede vriendschappen helpen om je aandacht te verplaatsen.

Veelgestelde vragen

In de tekst bij Algemene informatie zijn de meest gestelde vragen behandeld.

Tips

Afwijzing

Als je bemerkt dat 'vrienden van toen' ondanks jouw inspanningen het contact blijven mijden, is het misschien goed om dit op tafel te leggen. Als blijkt dat deze mensen het niet meer zien zitten om vrienden te blijven, is het beter om dit te accepteren en langzaamaan een nieuw netwerk van vrienden op te bouwen.

Lees meer

 

  • Gids echtscheiding

    Hoe vertel je het familie en vriendenHulp nodig? Klik op een van de logo's onderaan deze pagina.

Een samenwerking van:

Christelijke Hogeschool Ede