Algemene informatie

Wat als mijn omgeving negatief reageert op de scheiding?

Ondanks jullie grootste inspanningen kan het voorkomen dat je omgeving niet reageert zoals jullie hadden gehoopt. Zo kan je omgeving het niet met jullie besluit eens zijn, omdat zij de heilige overtuiging hebben dat scheiden absoluut niet kan (bijvoorbeeld vanuit hun geloof in God). Of misschien zijn jullie op een vervelende manier uit elkaar gegaan, en hebben jullie daarmee gemeenschappelijke vrienden in een moeilijke positie gebracht. Dat is goed mogelijk, want scheiden heeft niet alleen effect op jullie, maar ook op je omgeving. Vaak betekent een scheiding niet alleen een huwelijksbreuk, maar tegelijk een breuk in de (schoon)familie of in de vriendenkring. Al was het maar omdat scheidende partners in gesprekken met hun omgeving vaak zoeken naar bevestiging en steun voor zichzelf, waarmee je als familielid, buur of vriend bijna automatisch tegen de andere partij kiest.

Wat is de reden?

Wanneer mensen bijzonder negatief reageren, is het belangrijk na te gaan waarom zij zo reageren. Heeft het te maken met hun principes? Stonden zij ook voor de scheiding al negatief tegenover een van jullie (bijvoorbeeld omdat ze meenden dat je niet goed met je partner omging)? Kunnen ze de manier waarop jullie het nieuws brengen niet waarderen? Of zijn er nog andere persoonlijke omstandigheden die meespelen? Ongeacht de reden kan het verstandig zijn het gesprek op een ander – bij voorkeur rustiger – moment voort te zetten. Mensen hebben tijd nodig om aan iets heftigs als een echtscheiding te wennen. Net zo goed zal het voor hen wennen zijn om jullie niet meer samen te zien, terwijl jullie tot die tijd bij elkaar hoorden.

Verbreken van vriendschap

In het ergste geval kunnen mensen besluiten het contact met je te verbreken, zonder dat je daar nog iets tegen in te brengen hebt. Hoe moeilijk (of zelfs onbegrijpelijk) zoiets ook is, de mensen in je omgeving hebben recht op hun eigen keuze in deze situatie. Scheiden is in de basis voor iedereen ontzettend moeilijk; niet iedereen zal er begripvol op reageren – ondanks jouw of jullie inspanningen om het huwelijk zo goed mogelijk af te sluiten.

Veelgestelde vragen

In de tekst bij Algemene informatie zijn de meest gestelde vragen behandeld.

Tips

Wat is de reden?

Wanneer mensen bijzonder negatief reageren, is het belangrijk na te gaan waarom zij zo reageren. Ongeacht de reden kan het verstandig zijn het gesprek op een ander – bij voorkeur rustiger – moment voort te zetten. Mensen hebben tijd nodig om aan iets heftigs als een echtscheiding te wennen.

Lees meer

 

  • Gids echtscheiding

    Hoe vertel je het familie en vriendenHulp nodig? Klik op een van de logo's onderaan deze pagina.

Een samenwerking van:

Christelijke Hogeschool Ede