Algemene informatie

Moet ik het op mijn werk vertellen, en hoe dan?

Aan je collega's vertellen dat je gaat scheiden, is lastig. Een echtscheiding kan voelen als falen, als een mislukking, en het is pittig om openlijk op de werkvloer te vertellen dat degene aan wie jij eeuwige trouw had beloofd, straks niet meer jouw echtgenoot is. Hoe zullen ze reageren? Welke moeilijke vragen gaan ze stellen? Straks ben ik het gesprek van de dag bij de koffieautomaat. Inderdaad, dat is mogelijk. Toch moet je het vertellen.

Waarom moet ik het vertellen?

Als je niet lekker in je vel zit, gaat je omgeving dat vroeg of laat merken. Mensen met wie je meerdere keren per week contact hebt, zoals collega's, zullen op een gegeven moment aan je merken dat er iets speelt. Je bent misschien stiller dan normaal, kunt slechter tegen kritiek, hebt moeite je te concentreren of je komt opeens wekelijks te laat, met wallen onder je ogen.

Je kunt lastige situaties vol onuitgesproken vermoedens en mogelijk roddels van collega's onderling maar beter vóór zijn door zelf te vertellen dat je in scheiding ligt. Bovendien is de spanning uit de lucht wanneer je over je thuissituatie hebt verteld. Je werkgever en collega’s zullen nu eerder begrijpen dat je af en toe tussendoor iets moet regelen, een telefoontje moet plegen of eerder weg moet.

Ook kun je nu open en eerlijk aangeven wanneer je meer wilt werken (als je financieel krapper zit), of juist minder (als je er voor de kinderen moet zijn). Daarnaast kun je steun ervaren nu het hoge woord eruit is; misschien worstelen sommige collega's ook met hun liefdesleven, en zien ze dit als kans om er met jou over te praten.

Hoe moet ik het vertellen?

Hoe persoonlijker, hoe beter, ook al zijn je collega's niet per definitie je beste vrienden. Zo voelen ze zich door jou serieus genomen, en hebben ze de mogelijkheid te reageren op jouw verhaal, of iets te delen van hun eigen ervaringen.

Natuurlijk is het volledig jouw eigen keus wat je vertelt, en wat niet. Misschien kun je met bepaalde collega's beter overweg, en vertel je de een meer dan de ander. Daar ben je vrij in.

Veelgestelde vragen

In de tekst bij Algemene informatie zijn de meest gestelde vragen behandeld.

Tips

Persoonlijk vertellen

Hoe persoonlijker, hoe beter, ook al zijn je collega's niet per definitie je beste vrienden.

Lees meer

 

  • Gids echtscheiding

    Hoe vertel je het familie en vriendenHulp nodig? Klik op een van de logo's onderaan deze pagina.

Een samenwerking van:

Christelijke Hogeschool Ede