Samen verder na overspel

Er zijn weinig zaken die een huwelijk zo doen schudden op zijn grondvesten als overspel. Er zijn nogal wat huwelijken die na overspel daadwerkelijk eindigen in een echtscheiding. Niet altijd is dat echter het geval. Hoe is het mogelijk dat een huwelijk na overspel toch in stand blijft? Wat is daarvoor nodig?

Vaak gaat het om een lange, pijnlijke en moeizame weg. Een weg waarin het echtpaar geholpen kan zijn met intensieve begeleiding nodig vanuit pastoraat en/of hulpverlening.

De Vluchtheuvel werkt, naast de reguliere hulpverlening, ook met het deels digitale traject van Ferdinand Bijzet: het programma SAMEN.

S.A.M.E.N. staat voor de 5 fasen die jullie voor relatieherstel dienen te doorlopen: Stilstaan, Amputeren, Meeleven, Evalueren en Evolueren, Nieuwe kansen en Naweeën.

Fase 1:  Stilstaan

Voor jullie ook maar iets willen gaan doen aan herstel moet jullie eerst stilstaan en overwegen waar jullie staan. En vooral bij wat jullie willen. Het relatieherstel programma is namelijk alleen geschikt als jullie er bewust voor kiezen voor jullie relatie te gaan.

Fase 2: Amputeren

Werken aan herstel terwijl de derde nog in beeld is, is onmogelijk. Als pleger dien je deze invloed uit je leven te amputeren. Maar het amputeren geldt ook voor degene die bedrogen is. Van welke niet-werkende reacties moet jij afscheid nemen? Denk aan extreme controle, verwijten, wantrouwen, etc.

Fase 3: Meeleven

Het herstel van een vertrouwensbreuk is een zwaar proces. Als degene die bedrogen is, ervaar je  vaak veel pijn en wil je daar vaak over praten. Maar, hoe praat je over je angst, woede en boosheid met degene die je heeft bedrogen? Als de pleger, voel je vaak juist opluchting en wil je vooruit kijken. Maar, hoe kun je samen vooruit als de degene die is bedrogen daar nog niet klaar voor is? Twee wisselende belangen. Hoe kunnen jullie recht doen aan beiden?

Fase 4: Evalueren en Evolueren

Vreemdgaan is ook een signaal aan de relatie. Vaak miste er iets in de relatie en in veel gevallen waren jullie beiden misschien al een tijdje ontevreden over de kwaliteit van jullie samenzijn. In deze fase kijken jullie kritisch naar je relatie en trekken jullie lessen met het oog op de toekomst.

Fase 5: Nieuwe kansen en Naweeën

Jullie zijn samen door de pijn heen geworsteld. Hoe gaan jullie nu bouwen aan een nieuwe relatie waarin je gepassioneerd bent over elkaar en dat ook blijft? En hoe zit het met de Naweeën van de verschrikkelijke gebeurtenis? Besef dat dat oude gevoel van angst kan zomaar weer kan komen opdagen. Dan worden jullie opnieuw geconfronteerd en zitten jullie voor je gevoel weer in een vorige fase. Hoe gaan jullie daarmee om?

Voor meer informatie: www.stichtingdevluchtheuvel.nl

Neem contact op met:

Sofieke van Olst
Stichting De Vluchtheuvel

t. 0348-489990

e. svanolst@stichtingdevluchtheuvel.nl

Het verhaal van Karin

'Ik kan eigenlijk niet aangeven wanneer de twijfel is toegeslagen, maar het is zeker al een paar jaar geleden begonnen. Ik denk dat het tijdens een familieweekend was waar ik van dichtbij zag hoe mijn zus en haar man met elkaar omgingen, dat ik me realiseerde wat ik miste in mijn huwelijk. Zij gingen zo liefdevol en zo warm met elkaar om. Hij heeft echt aandacht voor haar en ze praten veel met elkaar. Dat is bij ons allemaal niet zo.

Lees verder
Het verhaal van...

Het verhaal van Sjoerd

'Het begon ermee dat ze heel verdacht ging doen met haar mobieltje. Vroeger liet ze die regelmatig slingeren maar ineens moest dat ding overal mee naar toe en op de gekste momenten kwamen er berichtjes binnen. In het begin vond ik dat nog niet zo verdacht. Ze heeft veel vriendinnen met wie ze op die manier contact heeft. En dat was ook altijd haar verklaring. Maar er waren ook anders signalen. Ze was erg afwezig met haar gedachten, ging veel meer aandacht aan haar uiterlijk besteden. Moest soms plotseling in het weekend een paar uur weg en vroeg mij dan om op de kinderen te passen. 

Lees verder
Het verhaal van...
logo_cruciaal logo_koinonia logo_salouz logo_stichtingschuilplaats logo_elan_barneveld
logo_cruciaal logo_salouz logo_elan_barneveld
logo_koinonia logo_stichtingschuilplaats
logo_bvd
logo_timon logo_vluchtheuvel logo-che logo-eleos
logo_vluchtheuvel logo-eleos
logo_timon logo-che