Hoe voorkom ik een echtscheiding?

Samen praten: 10 gouden regels

1. Tijd voor elkaar

Dagelijkse drukte en stress is voor velen de reden dat er onvoldoende gepraat wordt. Daardoor ontstaat er zelden een gesprek van hart tot hart. Kijk samen eens rustig naar jullie belangrijkste bezigheden. Komt het samen praten hierdoor in de knel?

2. Belangstelling voor elkaar

Goede communicatie staat of valt met belangstelling voor elkaar. Verdiep je in elkaars leefwereld. Deel wat je bezighoudt met de ander. Dat zijn uiteraard de belangrijke dingen, maar ook gewoon de dagelijkse voorvallen.

3. Luister naar elkaar

Tegenwoordig wordt er in de maatschappij heel veel gecommuniceerd, maar helaas slecht geluisterd.  Dat geldt ook voor veel huwelijken. Terwijl luisteren juist zo belangrijk is. Voor jezelf en de ander. Verdiep je daarom in elkaar, vraag door als de ander iets vertelt en kom niet onmiddellijk met je eigen verhaal.

4. Houd rekening met verschillen tussen man en vrouw

Mannen en vrouwen communiceren verschillend. Dat maakt het heel boeiend, maar je moet er wel rekening mee houden. Vrouwen zijn vaak gevoeliger en kunnen hun gevoelens ook makkelijker uiten. Mannen zijn vaak wat meer oplossingsgericht en direct. Houd rekening met die verschillen, accepteer ze, verdiep je erin. Zie het als een boeiende ontdekkingstocht!

5. Waardeer elkaar

Je hoeft echt niet heel de dag met complimenten te strooien. Maar veel echtparen zijn er wel erg zuinig mee. Spreek uit wat je waardeert in de ander. Beschouw al die mooie eigenschappen van de ander niet als vanzelfsprekend. Zeg het dagelijks, met en zonder woorden: ‘ik houd van jou!’.

6. Formuleer positief

Veel narigheid in de communicatie ontstaat door het uiten van verwijten. Als je dingen anders of beter wilt, zeg dat dan, maar formuleer het positief. “Ik zou het fijn vinden als jij…” Dat klinkt heel anders dan: “Jij doet nooit eens je best, terwijl ik…”.

7. Wees duidelijk en concreet

Laat elkaar weten wat je fijn vindt, maar ook wat je dwars zit. Wees daarbij mild, maar niet vaag. Benoem concreet wat je bedoelt en wikkel er geen doekjes om.

8. Geef fouten toe

In de beste huwelijken gaan weleens iets mis. Durf dit toe te geven en uit te spreken. Als je dit achterwege laat, ontstaat er bitterheid en wrok. Het is zaliger te geven dan te ontvangen. Dat geldt zeker ook voor toegeven!

9. Praat over praten

In een huwelijk praat je over van en alles en nog wat. Maar praat er ook eens over hoe jullie samen praten. Ben je daar tevreden over? Zou je dingen anders willen? Waardoor ontstaan er meestal irritaties? Praat hier op een rustig moment eens over door. Dat kan zo verhelderend zijn.

10. Bid samen

Door samen te bidden laat je de ander in je hart kijken. Je maakt duidelijk dat je het met afspraken, goede bedoeling en 10 gouden regels alleen niet redt. Je hebt boven alles Gods hulp en zegen nodig in je huwelijk. Laat dat centraal staan in het huwelijk. Echt ‘samen praten’ is een geschenk van de Heere!

Neem contact op met:

Sofieke van Olst
Stichting De Vluchtheuvel

t. 0348-489990

e. svanolst@stichtingdevluchtheuvel.nl

Het verhaal van Karin

'Ik kan eigenlijk niet aangeven wanneer de twijfel is toegeslagen, maar het is zeker al een paar jaar geleden begonnen. Ik denk dat het tijdens een familieweekend was waar ik van dichtbij zag hoe mijn zus en haar man met elkaar omgingen, dat ik me realiseerde wat ik miste in mijn huwelijk. Zij gingen zo liefdevol en zo warm met elkaar om. Hij heeft echt aandacht voor haar en ze praten veel met elkaar. Dat is bij ons allemaal niet zo.

Lees verder
Het verhaal van...

Het verhaal van Sjoerd

'Het begon ermee dat ze heel verdacht ging doen met haar mobieltje. Vroeger liet ze die regelmatig slingeren maar ineens moest dat ding overal mee naar toe en op de gekste momenten kwamen er berichtjes binnen. In het begin vond ik dat nog niet zo verdacht. Ze heeft veel vriendinnen met wie ze op die manier contact heeft. En dat was ook altijd haar verklaring. Maar er waren ook anders signalen. Ze was erg afwezig met haar gedachten, ging veel meer aandacht aan haar uiterlijk besteden. Moest soms plotseling in het weekend een paar uur weg en vroeg mij dan om op de kinderen te passen. 

Lees verder
Het verhaal van...
logo_cruciaal logo_koinonia logo_salouz logo_stichtingschuilplaats logo_elan_barneveld
logo_cruciaal logo_salouz logo_elan_barneveld
logo_koinonia logo_stichtingschuilplaats
logo_bvd
logo_timon logo_vluchtheuvel logo-che logo-eleos
logo_vluchtheuvel logo-eleos
logo_timon logo-che