Alternatieven voor echtscheiding

Een echtscheiding is een moeilijke en stressvolle ervaring. Leuk scheiden bestaat niet. De gevolgen zijn levensontwrichtend. Alle bekende en vertrouwde patronen vallen weg. Als je besluit te gaan scheiden, breekt er aan zware tijd aan. Vraag je daarom af: is dat het echt waard?

Dat je relatie stroef loopt, is niet noodzakelijk een reden om te gaan scheiden. Elke relatie kent ups en downs. Vraag jezelf eens af:

  • Wanneer zijn de problemen begonnen? Zie je een duidelijke oorzaak?
  • Zou je verder willen als deze problemen er niet waren?
  • Kan er aan deze problemen gewerkt worden?
  • Denk terug aan jullie beginperiode. Kun je in je huidige partner de persoon van toen nog herkennen?
  • Zie je een toekomst met je partner?
  • Stel je een leven na de scheiding voor. Bevalt het je?

Ten diepste speelt de vraag of je nog wilt investeren in de relatie met je partner. Als jullie allebei bereid zijn met de problemen aan de slag te gaan, eventueel geholpen door een onafhankelijke derde, zijn veel emotionele en praktische problemen te overwinnen.

Relatietherapie

Je relatie kan op verschillende manieren uit balans raken. Veel problemen kunnen overwonnen worden, als je samen onderkent dat ze er zijn en beide oprecht bereid bent eraan te werken. Maar ook als de wil er is, kan het lastig zijn om er op een goede manier over te praten.

Relatietherapie kan dan uitkomst bieden. Communicatiepatronen kunnen worden doorbroken. Tijdens de therapie wordt niet gesproken over ‘goed’ of ‘fout’ en er zal geen schuldige worden aangewezen. De therapeut leert jullie naar elkaar te luisteren en open te staan voor de gevoelens en gedachten van de ander.

Misschien huiver je om de stap naar een relatietherapeut te zetten. Het kan voelen als falen dat je hulp nodig hebt. Misschien schaam je je ervoor. Bedenk echter dat deze gevoelens bij een echtscheiding nog veel groter zullen zijn. Dat kun je met deze stap wellicht voorkomen.

Proefscheiding?

Als je samen een scheiding overweegt, kun je er over denken een proefperiode van gescheiden wonen te proberen. Dit kan soms voordelig zijn om even afstand te nemen en de dingen voor jezelf rustig op een rij te zetten.

Apart wonen neemt onvermijdelijk verwijdering tussen jullie met zich mee. Dit kan fijn zijn, omdat de spanning tussen jullie er dan ook niet is. Maar als je op de lange duur juist verder wilt met je huwelijk, is het raadzaam tijdens deze proefperiode wel samen in therapie te gaan. Patronen en problemen die tot deze tijdelijke oplossing hebben geleid kunnen worden besproken, zodat er werkelijk iets kan veranderen in jullie relatie.

Maak voor de proefscheiding afspraken over een aantal praktische zaken:

  • Wie gaat er weg? Waarheen?
  • Waar blijven de kinderen? Is er een bezoekregeling?
  • Hoe regelen jullie de extra financiële kosten?
  • Kan de uitwonende partner het huis zomaar binnengaan?

Een proefscheiding heeft geen juridische basis. Voor de wet blijven jullie gewoon getrouwd. Maar er zijn wel fiscale gevolgen verbonden aan het gescheiden wonen. Laat je daarover adviseren bij de belastingaangifte.

Scheiding van tafel en bed

Bij een scheiding van tafel en bed gaan jullie wel gescheiden leven, maar blijven jullie voor de wet getrouwd. Het gaat om een langdurige situatie met een juridische basis.

De procedure voor een scheiding van tafel en bed is vrijwel gelijk aan die van een echtscheiding. Een advocaat moet het verzoek indienen bij de rechtbank en jullie moeten bindende afspraken maken over wonen, kinderen, alimentatie, geld en pensioen. Na de scheiding zijn jullie fiscaal onafhankelijke personen geworden, maar voor de wet blijven jullie wel getrouwd.

Je kunt hiervoor kiezen als je zeker bent dat jullie relatie niet meer te redden is, maar je religieuze bezwaren hebt tegen een echtscheiding. Je kunt na een scheiding van tafel en bed niet met een ander trouwen, omdat je nog steeds getrouwd bent. Wanneer je na de scheiding van tafel en bed helemaal uit elkaar wilt, kun je de rechter vragen om ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed. Is het verzoek tot scheiding van tafel en bed door een van beiden gedaan, dan kan dit pas na een periode van drie jaar. Deze termijn geldt niet bij een gezamenlijk verzoek tot scheiding van tafel en bed.

Het verhaal van Karin

'Ik kan eigenlijk niet aangeven wanneer de twijfel is toegeslagen, maar het is zeker al een paar jaar geleden begonnen. Ik denk dat het tijdens een familieweekend was waar ik van dichtbij zag hoe mijn zus en haar man met elkaar omgingen, dat ik me realiseerde wat ik miste in mijn huwelijk. Zij gingen zo liefdevol en zo warm met elkaar om. Hij heeft echt aandacht voor haar en ze praten veel met elkaar. Dat is bij ons allemaal niet zo.

Lees verder
Het verhaal van...

Het verhaal van Sjoerd

'Het begon ermee dat ze heel verdacht ging doen met haar mobieltje. Vroeger liet ze die regelmatig slingeren maar ineens moest dat ding overal mee naar toe en op de gekste momenten kwamen er berichtjes binnen. In het begin vond ik dat nog niet zo verdacht. Ze heeft veel vriendinnen met wie ze op die manier contact heeft. En dat was ook altijd haar verklaring. Maar er waren ook anders signalen. Ze was erg afwezig met haar gedachten, ging veel meer aandacht aan haar uiterlijk besteden. Moest soms plotseling in het weekend een paar uur weg en vroeg mij dan om op de kinderen te passen. 

Lees verder
Het verhaal van...
logo_cruciaal logo_koinonia logo_salouz logo_stichtingschuilplaats logo_elan_barneveld
logo_cruciaal logo_salouz logo_elan_barneveld
logo_koinonia logo_stichtingschuilplaats
logo_bvd
logo_timon logo_vluchtheuvel logo-che logo-eleos
logo_vluchtheuvel logo-eleos
logo_timon logo-che