Column

  Alie Hoek

  Reactie op diverse stellingen

  Stelling 1:
  In christelijk Nederland wordt tegenwoordig te gemakkelijk gescheiden

  Ik denk wel dat er gemakkelijker gescheiden wordt dan vroeger. Een veel voorkomende reden in onze tijd is dat men verliefd wordt op iemand anders (die ander is dan soms ook gehuwd) en dan het eigen gezin achter laat om met die ander verder te gaan. Wat een ravage geeft dat. Een verliefdheid op iemand anders is altijd heviger is dan liefde op de eigen man/vrouw. Liefde wordt dan ondergesneeuwd door de hevige emotie van verliefdheid op die ander. En dan te beseffen dat een verliefdheid maximaal twee jaar duurt. In die tijd is de echtscheiding inmiddels vaak achter de rug en de weg terug als gevolg van dit alles, zo goed als geblokkeerd. Het geeft alleen maar verliezers. Als deze 'reden' van echtscheiding niet zou plaatsvinden, zou het aantal echtscheidingen al drastisch verminderen, zo denk ik.

  Stelling 2:
  Het is mogelijk om in een scheidingssituatie toch op een goede manier samen ouders te blijven

  Sowieso zou dat in alle situaties zo moeten zijn. Je bent samen, maar ook apart ouder(s) van je kind. De geschiedenis valt wat dit betreft ook niet uit te wissen. Een kind bestaat uit beide ouders en heeft recht op beide ouders. Ouders moeten dit voor alles voor ogen houden.

  Stelling 3:
  Juist van christelijke echtparen mag verwacht worden dat zij kiezen voor scheidingsmediation als er geen weg terug is

  Als een scheiding onafwendbaar is door welke omstandigheden dan ook, dan hebben de ouders in deze gebroken situatie de plicht om het zo 'goed' mogelijk te laten verlopen. Scheidingsmediation kan daarin erg waardevol zijn.

  Stelling 4:
  De kerk heeft de taak om gemeenteleden die gaan scheiden te blijven steunen

  De kerk dat zijn wij allemaal. We moeten altijd de medemens in een moeilijke situatie steunen. Soms word ik wel eens moe van wat de kerk allemaal moet: denken om de alleengaanden, de kinderloze echtparen, de ouderen, de gehandicapten, de mensen zonder werk, de zieken, eenzamen en ga zo maar door. Tegelijkertijd heeft de kerk ook een taak om de naaste liefdevol te berispen (om zo iemand van zijn/haar dwaalweg te laten terugkeren) als bijvoorbeeld een gehuwd iemand een relatie krijgt en dan het gezin in de steek laat. Dat laatste is zeker ook een taak van de kerk en dus van ons allemaal.

  Een samenwerking van:

  Christelijke Hogeschool Ede