Column

  Cris

  Zoek steun voor, in en na de storm

  Tom kende ik al vóór zijn echtscheiding. Intussen heb ik het drama van zijn echtscheiding meegemaakt en de laatste jaren hoe hij zijn leven erna vorm en inhoud probeert te geven. Ik heb hem voor dit artikel geïnterviewd. Drie lessen die we van hem kunnen leren springen er voor mij uit:

  1. Betrek er wijze mannen en vrouwen bij

  Toms scheiding kwam voor het gerechtshof en hooggerechtshof, wat uitzonderlijk is. Waarom een ‘vechtscheiding?’ Laat het niet zo ver komen, is zijn devies. Betrek wijze mannen en vrouwen veel eerder in het proces wanneer echtscheiding onvermijdbaar blijkt te zijn. Schakel daarna pas een mediator in voor juridische details. Ik vroeg Tom, wat hij het meeste nodig en niet gekregen had, toen zijn echtscheidingsstorm losbarstte. Hij antwoordde: “Een luisterend oor, een hand op de schouder en echte vrienden die er helemaal voor jou zijn.” Echte steun dus, te midden van de storm van de echtscheiding. Vrienden die oordeelloos naast je kunnen staan, zowel voor als tijdens de storm en nadat deze is uitgeraasd.

  2. Houd steeds je kinderen voor ogen

  Tom is een echte ondernemer. Het verhaal van zijn echtscheiding is vooral een verhaal van hoe het niet moet. Hij vertelde dat ondernemers vaak prat gaan op hoe goed ze de scheiding in financiële zin geregeld hebben, maar hoe goed ze het ouderschapsplan geregeld hadden, liet vaak te wensen over. De belangrijkste les die Tom leerde is om boven alles de kinderen voor ogen te houden: ‘Hoe kan ik de schade voor mijn kinderen zo veel mogelijk beperken?’. Zij lijden immers het meest. Dat heeft hij gelukkig goed gedaan!

  3. Handelen met zelfrespect

  Het is belangrijk om voor jezelf de waarden van waaruit je wilt blijven handelen helder voor ogen te hebben. Juist in de hitte van de strijd hebben we die hard nodig. Waarden die we ons diep van binnen hebben eigengemaakt. Toms waarden zie je terug in de eerste twee lessen. Het belang van echte vrienden en dat hij zijn kinderen recht in de ogen kan blijven kijken. Dat betekent niet dat we alles goed doen. Sterker nog, soms maken we er ongewild een puinhoop van en liggen overal brokstukken. Tom is zijn proces aangegaan door - zoals hij zo mooi zei - de ‘krochten van zijn ziel’ op te durven zoeken. (Zelf)respect win je en herwin je door kwetsbaar te durven zijn naar je vrienden en kinderen. Kwetsbaarheid is de lijm van verbinding tussen de gebroken stukken.

  Tot slot

  Mooie kerel die Tom. Als mens groeien we door grote liefde en/of groot lijden. Het tweede heeft hij zeker gedaan. Ik gun hem ook het eerste en jou die dit leest ook. Uiteindelijk gaat het om wie jij aan het worden bent. Zoek juist bij echtscheiding steun voor, in en na de storm.

  Zelf ben ik werkzaam als coach, supervisor, relatietherapeut, (‘luister-‘)trainer en spreker. Mijn vrouw en ik hebben ons bureau ‘Redwoods People Services’. Zie www.redwoodspeopleservices.nl en https://vanbinnenuit.nl/trainers/cris-van-Dusseldorp.

  Een samenwerking van:

  Christelijke Hogeschool Ede